Gruszki w cieście francuskim smakują niczym z cukierni. Zrobisz je ekspresowo
Nie trzeba nikomu przypominać, że gotowe ciasto francuskie to doskonała baza do wszelkiego rodzaju przekąsek wytrawnych i słodkich. Wystarczy, że masz płat takiego ciasta, a w szybki sposób przyrządzisz coś dobrego. My dziś proponujemy niebagatelne i wyjątkowo smaczne połączenie: to gruszki w cieście francuskim.
Jak zrobić gruszki w cieście francuskim?
Gruszki w cieście francuskim według naszego przepisu można zrobić na dwa sposoby: albo upiec cały płat ciasta z gruszkami, a potem pokroić (wówczas może wymagać nieco dłuższego pieczenia), albo od razu podzielić ciasto na kwadraty czy prostokąty i piec jako osobne, gotowe do schrupania ciasteczka.
Gruszki na cieście łączymy z orzechami włoskimi, a słodyczy całości nadaje miód. Nie należy przesadzać z jego ilością, ponieważ podczas pieczenia będzie się karmelizować. Jeśli upieczone ciastka będą wydawały Ci się za mało słodkie, oprócz je dodatkowo cukrem pudrem, albo polej odrobiną miodu tuż przed podaniem.
Przepis: Ciasto francuskie z gruszkami
Szybka przekąska na słodko.
- Kategoria
- Deser
- Rodzaj kuchni
- Wegetariańska
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Czas gotowania
- 20 min.
- Liczba porcji
- 10
- Liczba kalorii
- 96 w każdej porcji
Składniki
- 1 płat ciasta francuskiego
- 2 gruszki
- 50 g orzechów włoskich
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżka zimnego mleka
Sposób przygotowania
- Szykowanie składnikówOrzechy posiekaj i upraż na suchej patelni. Z gruszek usuń gniazda nasienne i pokrój owoce w plasterki. Mleko wymieszaj z miodem.
- Pieczenie ciastekRozgrzej piekarnik (do temperatury podanej na opakowaniu ciasta). Płat ciasta posmaruj mlekiem i miodem, ułóż na nim plastry gruszek i posyp orzechami. Zapiekaj ok. 20 minut (lub wg instrukcji na opakowaniu ciasta).
Inne wersje ciasta francuskiego z gruszkami
Gruszki i ciasto francuskie to połączenie, które świetnie smakuje zarówno w wersji na słodko, ale też w wersji wytrawnej. Słodkie gruszki niekoniecznie należy piec z miodem. Można je również posypać przed pieczeniem cukrem albo wcześniej posmarować ciasto odrobiną słodkiej konfitury, np. pomarańczowej albo malinowej. Gruszka doskonale połączy się także z gorzką czekoladą oraz z wszelkiego rodzaju kremami kakaowo-orzechowymi.
W wersji wytrawnej obok gruszek i posiekanych orzechów włoskich połóż na cieście także ser pleśniowy. Wówczas jednak ciasto posmaruj jajkiem rozmąconym z odrobiną mleka, a miodem delikatnie polej już gotowe ciastka. To genialna przekąska na spotkania, ale może też być lekką kolacją. Doskonale pasuje do lampki białego wina.